Broden bakken

Ter voorbereiding kun je de broodvormen licht met boter insmeren (vooral bodem) en alle ingrediënten afwegen en klaarzetten.

In maatbeker 640g warm water doen met 10g droge gist en een tl suiker. Laat ca 15m onder een theemuts staan. Beter (sneller) is om een blokje bakkkersgist te gebruiken; hoewel de verpakking het heeft over 42g per kg bloem, is de helft al genoeg.

1000g volkorenmeel afwegen met 10g zout.

Meng het meel met het water met bijvoorbeeld een vork. Kneed een paar minuten tot het voldoende een deegbol is om het in 2 porties te kunnen delen (van elk ca. 830g). Leg een deegbal apart.

Meng de andere deegbal met de ca. 6 eetlepels zonnebloempitten en kneed ong 15m. Doe als een deegrol in de vorm.

Kneed de andere deegbal ook 15m. Strooi er bovenop sesamzaad of maanzaad. Doe weer als een deegrol in de andere vorm

Laat de 2 vormen in ca. 2.5 uur rijzen in een oven op 30 oC evt onder een vochtige doek.

Zet de oven op 220 oC en stel de tijd op 40m wanneer deze temperatuur bereikt is. Zet de temperatuur na 15m 15 oC lager en doe dit na nog eens 15m weer.