aardbodem

Verwarming

Als warmtebronnen willen we gebruik maken van stralingswarmtepanelen en een leemkachel.

Leemkachel

Aandachtspunt voor de leemkachel is dat deze tegen een houten wand aan komt te staan. Normaliter staat deze dan zo'n 7,5 cm los van de wand zodat de warme lucht op kan stijgen, met tegen de wand mogelijk warmtewerend materiaal of iets dergelijks. Eventueel kan nog warme lucht naar de entree geleid kunnen worden.

De minimale diepte van de kachel wordt mogelijk zo'n 65 + 7,5 = 72,5 cm, waarbij de verbrandingskamer dan gekanteld zou zijn. Vuurmeesters kent een minimale diepte van 58 cm.

Geschat gebruik aan hout zou zo'n 3 á 5 m3 zijn. Gewicht van de kachel zou zo'n 2500 kg moeten worden, maar vraag is of dat ook zou zijn voor een 'aanvullend' gebruik.

Keuze is nog tussen een rocket oven kachel of een finoven kachel. In het algemeen kan een finoven groter worden, wat bij ons niet nodig is.

Voor informatie zie: http://www.tigchelkachels.nl/finovens/technische-informatie of http://www.bergkachel.nl/tegelkachel_modellen.html of http://www.vuurenleem.nl/finoven .

Als schoorsteenpijp kan aan de geïsoleerde ISOduct pijp gedacht worden, zie http://www.isoduct.nl/informatie/faq/vragen-en-antwoorden-algemeen-over…. Middelpunt van de pijp zou op ca. 36 á 40 cm vanaf de muur kunnen komen (7,5 + 65/2). Boormaat voor een pijp van 150 mm (220 mm buitenmaat) diameter is 250 mm.

Stralingspanelen

De nodige stralingspanelen in het huis:

Woonkamer: 2x 120x60

Keuken: 2x 60x60

Badkamer: 120x30

Slaapkamer 1: 60x60 (of 120x60?)

Slaapkamer 2: 60x60

Slaapkamer 3: 120x30

De stralingspanelen kunnen aangestuurd worden door een WebIQ: per eenheid 4 panelen, aansturing met intervalfunctie, voor WebIQ heeft u een bedrade internetaansluiting nodig, installatie alleen door erkend installateur, ruimtetemperatuur sensor is ook met draad aan WebIQ controller verbonden, sensorkabel is nodig vanaf elk aangesloten paneel.